Schrijf het op, dan onthoud je het

Als je vandaag de dag een onderneming begint dan moet je meer doen dan alleen maar hard werken. Je kan tegenwoordig er niet meer omheen om alles op papier goed voor elkaar te krijgen.  Echter kan je niet meer als bouwbedrijf aan het bouwen gaan. Je kan wel gaan bouwen met je bedrijf, maar je moet ook bouwen op financiële basis. Wat doe je met lonen, inkomsten/uitgaven en wat nog meer zaken. Dit is natuurlijk op korte en lange termijn erg belangrijk. Om dit voor elkaar te krijgen kan je het natuurlijk zelf allemaal doen. Naast je werk een paar uurtjes in de avond op je computertje. Mocht je daar de grootste moeite mee hebben dan kan je natuurlijk ook het werk laten doen.

Financieel beheer voor elkaar

Geldzaken zijn uiterst belangrijk voor je bedrijf. Het kan je bedrijf groter maken en meer en meer personeelsleden aantrekken, maar dat het kan je ook kapot maken als je meer uitgeeft dan dat er binnen komt, dan draai je verlies. En als je zoveel verlies draait dat je jouw kosten niet meer kan behoeden, dan ben je failliet. Om faillissement te voorkomen moet je ten allereerst alles opschrijven van wat er binnenkomt en wat er uitgaat. Zo behoud je overzicht en weet je wat er te besteden is en op welke kwaliteit. Verder is het ook belangrijk dat je weet welke verzekeringen je nodig hebt om je bedrijf en je personeelsleden wanneer die getroffen zijn door ernstige ziekte.

Om toch een onderneming te beginnen terwijl je weinig verstand hebt van financiën kan je er altijd voor kiezen om iemand je administratie bij te houden. Je kan daarvoor iemand fulltime voor inschakelen. Of je kan natuurlijk door een ander betrouwbaar bedrijf jouw geldzaken op orde te brengen. Als voordeel heeft dit dat je maar met een partij hoeft samen te werken en je hoeft je geen zorgen te maken dat je kosten niet worden betaald. Een ander voordeel is dat je volledig op je personeel kan focussen en op de productie die er gedraaid wordt  op jaarbasis.